top of page

טיפול בבני-נוער

התבגרות בזמן הזה

התקופה בה אנו חיים מאופיינת בהתפתחות טכנולוגית מואצת אשר הביטוי הבולט ביותר שלה בחיי היום-יום הוא המכשיר הנייד. הנייד בהיותו מחשב אישי, המאפשר בכל רגע נתון ומכל מקום חיבור לרשת האינטרנט, מהווה עבור הנער/ה נקודת חיבור ומעבר לעולם וירטואלי מקביל של אפשרויות חדשות. עולם שלם שכולו במרחק נגיעה (במסך). 

המרחב הוירטואלי מאפשר חשיפה לכמות עצומה של מידע, יצירת קשרים ותקשורת בדרכים מגוונות, וכן מהווה זירה לביטוי אישי, משחק ולימוד. בכך, הוא מציע אלטרנטיבה למרחב הממשי והופך לכתובת עבור בני הנוער בחיפושם אחר זהות, שייכות ועניין. לעיתים, הוא מהווה אף מפלט מהתמודדות עם מה שמאתגר או לא עובד בחייהם. 

מרחב זה מאופיין בחדשנות, נגישות, מיידיות וריבוי אפשרויות, אך גם בהיעדר ״נוכחות הורית״, כלומר בהיעדר סינון, הכוונה, תיווך או פיקוח. היעדרם של ההורים הוא כפול. לא רק שהם אינם נוכחים בו במבטם או בגופם, אלא שלעיתים קרובות מרחב זה אף נותר זר עבורם. קצב ההשתנות הטכנולוגית המהיר מקשה על ההיכרות עם שלל הרשתות החברתיות, האפליקציות והמשחקים העדכניים, ובכך על האפשרות של ההורים להכיר את המרחב בו פועלים בני הנוער ולהיות שם לצידם. 

התפתחות טכנולוגית זו מתלווה אל תהליכים חברתיים ותרבותיים, המתבטאים בשינויים במסגרות החברתיות המוכרות ובמודלים המסורתיים של זהות מינית ומגדר, זוגיות ומשפחה, לימודים ועבודה, כמו גם בהתרופפות היחס לסמכות. מתוך כך, ניצב כל הורה בפני האתגר כיצד ללוות את בנו או ביתו בתהליך ההתבגרות במציאות חברתית משתנה.

טיפול פסיכואנליטי בשילוב הדרכת הורים, יכול לסייע לנער/ה ולהורים בהתמודדות עם השאלות, האתגרים והקשיים המתעוררים בתקופה זו, וללוות אותם בדרך למציאת הפתרונות המתאימים להם.

גיל ההתבגרות היא תקופה בה מי שהיה עד כה ילד, התלוי במרבית צרכיו בהורים, מתחיל במעבר לקראת היותו אדם בוגר, נפרד ועצמאי. בתקופה זו ניצב הנער בפני שינויים רבים המתרחשים בגופו ובנפשו, כמו גם בפני הציפיות, העמדות והערכים, הנשקפים ממשפחתו, החברה ואמצעי התקשורת. כל אלה משרטטים עבורו את הקואורדינטות ביחס אליהן ינוע בחיפוש אחר דרכו האינדיבידואלית. יהיה עליו למצא דרך אשר מחד תקשור אותו אל סביבתו ומאידך תאפשר לו את הייחודיות שלו. 

בתהליך זה, עשויות לעלות בנער שאלות הנוגעות לזהות ושייכות, עניין ומשמעות, יחסים, מיניות ואהבה. התשובות או הפתרונות שימצא יכתיבו את מקומו במסגרות השונות בחייו. קשיים בהתמודדות עם שאלות אלה ובמציאת פתרונות מתאימים עשויים להתבטא במצבו הרגשי של הנער (דיכאון, חרדה, כפייתיות, המנעות והסתגרות, דימוי עצמי נמוך, סימפטומים גופניים או הפרעות אכילה), בקונפליקט ביחסים עם בני המשפחה, נסיגה מיחסים חברתיים, קשיים לימודיים, נשירה או בהתמכרויות.

טיפול יכול לסייע לכל נער או נערה בהתמודדות עם שאלות וקשיים אלה ובמציאת פתרונות מתאימים ומועילים יותר עבורו/ה.

הדרכת הורים

לעיתים קרובות, במקביל לטיפול בנער/ה יש צורך בפגישות הדרכה עם ההורים. אלה מאפשרות לתמוך בטיפול בנער, ליצור עבורו סביבה אשר תקדם שינוי בחייו וכן לסייע להורים בהתמודדות עם השאלות והלבטים המתעוררים מולו.

אהבה וזוגיות

טיפול פרטני

טיפול פסיכולוגי בגישה פסיכואנליטית נשען על ההבנה כי אצל כל אדם קיימים כוחות לא מודעים, הפועלים "מתחת לפני השטח" ומשפיעים על הבחירות והרגשות שלו, כמו גם על הסבל והקושי בחייו. 

דרך הדיבור בטיפול מתאפשר ביטוי של כוחות אלה ובעקבותיו גם שינוי וריפוי. 

אנשים רבים מתקשים, על אף רצונם ומאמצים רבים המושקעים מצידם, למצא בן/בת זוג ולקיים מערכת יחסים מתמשכת ומספקת.

התקופה בה אנו חיים מאופיינת בשפע של אפשרויות, כמו גם בערעור על חלוקת התפקידים המסורתית בין בני הזוג ובצורך לשלב בין קריירה וזוגיות.

טיפול זוגי

על פי המיתוס היווני, כל אדם מחפש אחר החצי השני שלו, מתוך שאיפה לחזור ולהיות שלם. עם זאת, כל זוג המבקש לקיים חיים משותפים לאורך זמן מגלה כי בחלוף ההתאהבות מזמנת הזוגיות מפגש עם מה שלא עובד בקשר ומכאן את האתגר למצא דרך משותפת להיות יחד.

bottom of page